مانیتورینگ شبکه

مانیتورینگ شبکه چیست؟ معرفی بهترین نرم‌افزار‌های مانیتورینگ

موضوع جزئیات
مانیتورینگ شبکه نظارت مستمر بر شبکه های کامپیوتری برای شناسایی و رفع نقص‌ها و اطمینان از عملکرد صحیح.
اهمیت مانیتورینگ پیشگیری از خرابی‌ها، صرفه‌جویی در هزینه، افزایش بازدهی شبکه و امنیت.
نرم‌افزار Solarwinds ابزاری با قابلیت پیش‌بینی پهنای باند، رابط کاربری ساده و پشتیبانی از مدیریت کاربران و تجهیزات.
نرم‌افزار Zabbix نرم‌افزاری متن باز برای پایش همزمان هزاران سرور و تجهیزات با قابلیت اطلاع‌رسانی از طریق ایمیل و SMS.
عملکرد نرم‌افزار مانیتورینگ ارسال پیام برای تأیید فعالیت دستگاه‌ها، شناسایی سریع مشکلات و اجرای خودکار دستورات رفع خطا.

 

شبکه بخش مهمی از یک کسب و کار، سازمان یا گروهی است که فعالیت خاصی انجام می‌دهند و به کمک آن می‌توانند با کاربران یا مشتریان خود ارتباط بهتری داشته باشند. عملکرد این شبکه باید به صورت منظم تحت نظارت قرار داشته تا از کارکرد صحیح اجزا اطمینان حاصل شود. در واقع بدون مانیتورینگ هیچ کس نمی‌داند در شبکه چه می‌گذرد و آیا همه چیز طبق برنامه پیش می‌رود یا خیر. در ادامه به بررسی کامل‌تر مانیتورینگ شبکه، اهمیت آن و نرم‌افزار‌های در دسترس برای این کار می‌پردازیم.

مانیتورینگ شبکه چیست؟

Network Monitoring مانیتورینگ شبکه یا پایش شبکه به معنای نظارت مستمر و دقیق بر عملکرد یک شبکه کامپیوتری است. این کار به منظور پیدا کردن هر نوع نقص و ایرادی در شبکه انجام شده تا مسئولان شبکه با برطرف کردن مشکلات احتمالی از عملکرد درست و دقیق شبکه مطمئن شوند.

یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که در مانیتورینگ انجام می‌شود، بررسی وضعیت روتر، سوئیچ، سرور، ماشین مجازی و فایروال‌ های شبکه است. هر کدام از قسمت‌های گفته شده باید به درستی کار خود را انجام دهند، در غیر این صورت شبکه با مشکل روبرو می‌شود. نرم‌افزار‌های مانیتورینگ به محض بروز مشکل در شبکه به مدیر اطلاع داده تا آن را برطرف کنند و شبکه به صورت عادی و بدون مشکل به کار خود ادامه دهد.

یک نرم‌افزار مانیتورینگ شبکه باید به صورت مداوم در جستجوی شبکه بوده و مشکلات احتمالی را شناسایی کرده و گزارش دهد. در واقع نباید منتظر بماند مشکلی در شبکه ایجاد شود، سپس آن را به مدیر گزارش دهد. این کار از معیوب شدن و از کار افتادن شبکه جلوگیری می‌کند.

 

اهمیت و مزایای مانیتورینگ شبکه

مزایای مانیتورینگ شبکه

زمانی که از مانیتورینگ استفاده می‌شود، قبل از بروز مشکل در شبکه اطلاع‌رسانی شده و از اختلال در شبکه جلوگیری می‌کند. در واقع بدون مانیتورینگ نمی‌توان از مشکلات شبکه مطلع شد مگر پس از از کار افتادن شبکه. مهم‌ترین مزیت‌های مانیتورینگ شبکه به صورت زیر هستند:

  • از آنجایی که قبل از بروز مشکل جدی از آن آگاه می‌شوید، می‌توانید در میزان هزینه‌های تعمیر شبکه صرفه‌جویی کنید.
  • با مانیتورینگ مشکلات شبکه قبل از موعد شناسایی و برطرف می‌شوند و این کار باعث افزایش می‌ازن بازده شبکه می‌شود.
  • با مانیتورینگ شبکه می‌توانید از ترافیک‌ها و فعالیت‌های غیر عادی در شبکه مطلع شده و در صورت بروز مشکلات امنیتی آن را زودتر از موعد گزارش دهید. به این صورت امنیت شبکه بیشتر می‌شود.
  • با این کار عیب‌یابی شبکه بسیار ساده‌تر و راحت‌تر می‌شود. از آنجایی که به محض بروز کوچک‌ترین مشکل، گزارش آن ثبت شده، برای عیب‌یابی شبکه راحت‌تر می‌توان به علت و ریشه اصلی آن پی برد.
  • تمام نرم‌افزار‌های شبکه یک پنل دسترسی کلی ارائه می‌دهند که در آن تمام اجزا شبکه و اطلاعات آن‌ها در این پنل وجود دارد. به همین دلیل مشاهده و مدیریت آن‌ها بسیار ساده‌تر می‌شود.

با توجه به منابع و ابزارهای موجود، مانیتورینگ شبکه دیگر به یک گزینه اختیاری برای سازمان‌ها تبدیل نشده و به یک ضرورت تبدیل شده است. بهینه‌سازی عملکرد شبکه، اطمینان از به روزرسانی‌های امنیتی و مدیریت ترافیک شبکه همگی از مزایای استفاده از سیستم‌های مانیتورینگ هستند. وجود یک مرکز کنترل یکپارچه برای مانیتورینگ، فرایند عیب‌یابی را بسیار ساده‌تر کرده و در صورت بروز مشکل، شبکه با سرعت بیشتری به حالت عادی برمی‌گردد. در نهایت، با استفاده از این نرم‌افزارها، کسب و کارها می‌توانند با وجود پیچیدگی‌های سیستم‌های شبکه، به عملکرد بهینه‌تر و بدون نقصی دست یابند.

 

نرم‌افزار مانیتورینگ شبکه

به منظور مانیتورینگ شبکه نرم‌افزار‌های مختلفی ارائه شده که می‌توانید با توجه به نوع شبکه و نیاز خود از آن‌ها استفاده کنید. چند نمونه از بهترین نرم‌افزار‌ها در ادامه معرفی شده‌اند.

 نرم‌افزار solarwinds

 نرم‌افزار solarwinds

یکی از نرم‌افزار‌های کاربردی برای نظارت بر شبکه، solarwinds است. این نرم‌افزار قابلیت‌های مختلفی را ارائه داده و برای نظارت بر شبکه بسیار مفید است. از مهم‌ترین قابلیت‌های آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • با استفاده از این نرم‌افزار می‌توانید میزان پهنای موردنیاز شبکه را بر اساس فعالیت و رفتار شبکه پیش‌بینی کنید.
  • رابط کاربری این برنامه بسیار ساده و قابل فهم است و به راحتی می‌توانید از آن استفاده کنید.
  • این نرم‌افزار یک کنسول مدیریتی تحت وب ارائه می‌دهد که باعث می‌شود هر ادمینی از هر مکانی به راحتی امکان کنترل شبکه را داشته باشد.
  • مدیریت کاربران، مجوز‌ها و نحوه دسترسی آن‌ها از طریق Solarwinds امکان‌پذیر است.
  • تجهیزات متصل به شبکه به صورت خودکار شناسایی می‌شوند. از تمام دستگاه‌ها و تجهیزات با هر برندی نیز پشتیبانی شبکه می‌کند.

در ویدیو زیر نیز به شکل کامل تری کار با این نرم افزار آموزش داده شده که دعوت می کنیم آن را تماشا کنید.

درواقع نرم‌افزار Solarwinds با ارائه کنسول مدیریتی تحت وب و توانایی پیش‌بینی پهنای باند مصرفی، از یک طرف کنترل کامل بر منابع شبکه را به ادمین‌ها ارائه می‌دهد و از طرف دیگر باعث کاهش هزینه‌های نگهداری و پشتیبانی می‌شود. همچنین، این نرم‌افزار با استفاده از رابط کاربری ساده، مدیریت کاربران و تجهیزات متصل به شبکه را به راحتی مهیا می‌کند. از سوی دیگر، Zabbix به عنوان یک نرم‌افزار متن باز با قابلیت پایش هم‌زمان هزاران دستگاه، توانمندی بی‌نظیری در ارائه گزارش‌های جامع از وضعیت شبکه و اطلاع‌رسانی از طریق ایمیل و SMS دارد. این نرم‌افزار با قابلیت نصب بر روی هر نوع سیستم‌عاملی، انعطاف‌پذیری بالایی در برابر نیازهای مختلف شبکه‌های متنوع ارائه می‌دهد.

نرم‌افزار zabbix

دومین نرم‌افزاری که برای مدیریت و کنترل شبکه در این بخش معرفی می‌شود، Zabbix است. یک نرم‌افزار متن باز که با استفاده از پارامتر‌های مختلف می‌تواند تمام اطلاعات مربوط به شبکه و برنامه‌ها را به طور کامل بررسی و جمع‌آوری کند. از مهم‌ترین قابلیت‌های آن این است که به صورت همزمان می‌تواند هزاران سرور و تجهیزات را پایش کند.

پایش شبکه

این برنامه به کمک ایمیل یا اس‌ام اس هر رویدادی را به شما اطلاع داده و می‌توانید سرویس‌های هشدار موردنظر خود را نیز در آن پیاده‌سازی کنید. با این نرم‌افزار به راحتی می‌توانید کیفیت سیستم خود را ارتقا دهید. سرعت عمل بسیار بالایی دارد و تا 3 میلیون بررسی را در دقیقه انجام می‌دهد. بر روی هر نوع سیستم عاملی قابلیت نصب داشته و می‌توانید برای نظارت بر هر نوع سیستم یا شبکه‌ای از آن استفاده کنید.

نرم‌افزار مانیتورینگ شبکه چگونه کار می‌کند؟

مانیتورینگ شبکه ابزار بسیار مهم و کاربردی است که برای نظارت بر شبکه و مانیتور آن استفاده می‌شود. مانیتورینگ فرآیند ساده‌ای نیست و باید حجم بالای ترافیک شبکه و داده‌های متنوع بررسی شوند. این نرم‌افزار برای تأیید فعالیت دستگاه‌های موجود در شبکه، برای آن‌ها پیامی ارسال می‌کند. اگر برای این پیام جوابی دریافت شود، از کارکرد صحیح آن مطمئن می‌شود. این پیام‌ها در بازه‌های زمانی مشخص ارسال شده تا از در دسترس بودن دستگاه‌ها اطمینان حاصل شود.

به این صورت از خرابی‌هایی که در حال وقوع هستند آگاه شده و در صورت بروز مشکل به سرعت برطرف می‌شود. یکی دیگر از وظایف بسیار مهمی که سیستم‌های مانیتورینگ انجام می‌دهند، رفع خطای اتوماتیک است. در واقع برخی از دستورات از طرف ادمین شبکه تعیین می‌شوند تا در صورت بروز خطا، سیستم به صورت خودکار این دستورات را اجرا کند.

بنابراین مانیتورینگ شبکه به عنوان یکی از ابزارهای حیاتی در مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقشی بسزا در افزایش بازدهی و امنیت سیستم‌های شبکه دارد. بدون تردید، مانیتورینگ پیوسته شبکه از خرابی‌های غیرمنتظره جلوگیری کرده و باعث می‌شود تیم مدیریتی با آگاهی کامل از وضعیت شبکه، تصمیم‌گیری‌های بهتری اتخاذ کنند. به کارگیری نرم‌افزارهای مانیتورینگ همچون Solarwinds و Zabbix، این امکان را فراهم می‌کند که بتوانید شبکه خود را به صورت هوشمندانه تحت نظر بگیرید و از بروز اختلالات پیش‌گیری کنید.

تفاوت پارمونت با دیگر شرکت های پشتیبانی شبکه

شاید این مقالات نیز دوست داشته باشید

به مطالعه و افزایش دانش خود ادامه دهید

دیدگاهتان را بنویسید

تمام سوالات شما توسط کارشناسان خبره پارمونت پاسخ داده خواهد شده

18 پاسخ

  1. مقاله خیلی جالبی بود و اطلاعات کاملی ارائه دادید. ابزارهای مانیتورینگ شبکه معرفی شده کارآمد به نظر می‌رسند؛ می‌توانید توضیح بیشتری درباره ویژگی‌های Zabbix بدهید؟

    1. Zabbix یکی از ابزارهای محبوب و کارآمد برای مانیتورینگ شبکه، سرورها، برنامه‌ها و دستگاه‌های IT است که به دلیل رایگان بودن، متن‌باز بودن و قابلیت‌های پیشرفته‌اش در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ابزار قابلیت مانیتورینگ بی‌درنگ را فراهم می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد تا از طریق گزارش‌ها، هشدارها و آمارهای مختلف از عملکرد شبکه و سیستم‌های خود مطلع شوند.

  2. متشکرم از توضیحات کامل و جامع درباره مانیتورینگ شبکه. مسئله کاهش هزینه‌های تعمیر با استفاده از این ابزارها را چطور توضیح می‌دهید؟

    1. مانیتورینگ به سازمان‌ها کمک می‌کند تا هم از نظر مالی و هم عملکردی در تعمیر و نگهداری شبکه بهینه‌تر عمل کنند. اتوماسیون فرآیندها، کاهش نیاز به نیروی انسانی، صرفه‌جویی در هزینه‌های نرم‌افزاری و امکان عیب‌یابی سریع، دلایل اصلی کاهش هزینه‌ها هستند.

  3. خیلی مقاله جالبی بود. از توضیحات درباره مانیتورینگ تجهیزات شبکه واقعا لذت بردم. آیا نصب این نرم‌افزارها پیچیده است یا می‌شود خودمان این کار را انجام دهیم؟

    1. نصب نرم افزار ها و استفاده از آن نیاز به تخصص و گذراندن دوره های تخصصی دارد.

  4. ممنون از این مقاله مفید و کامل درباره مانیتورینگ شبکه. آیا نرم‌افزارهای مانیتورینگ معرفی شده، برای شبکه‌های بزرگ هم کارایی مناسبی دارند؟ مخصوصاً از نظر امنیتی؟

    1. بله با توجه به نیاز مجموعه و امکانات مورد نیاز نرم افزار های مانیتورینگ شبکه رو میتوانید استفاده کنید

  5. مقاله بسیار خوبی بود، اما به نظر می‌رسد برای افراد مبتدی، نبود ویدیوی آموزشی یک نقطه ضعف است. چگونه می‌توانیم به ویدیوهای آموزشی بیشتر درباره مانیتورینگ دسترسی داشته باشیم؟

    1. ویدئو های خوب و البته به زبان اصلی در مورد مانیتورینگ شبکه در یوتیوب وجود دارد که میتوانید مشاهده بفرمایید.

  6. این مقاله به خوبی مفهوم مانیتورینگ شبکه را توضیح داده است. آیا مانیتورینگ ترافیک شبکه هم در این نرم‌افزارها پوشش داده می‌شود؟

    1. بله نرم افزارهایی مثل Zabbix قابلیت‌های گسترده‌ای برای مانیتورینگ ترافیک شبکه ارائه می‌دهد و به عنوان یک ابزار قدرتمند متن‌باز، امکان نظارت دقیق بر عملکرد، ترافیک و شرایط کلی شبکه را فراهم می‌کند.

  7. اطلاعات ارائه شده خیلی مفید بود. Zabbix واقعا جالب به نظر می‌رسد. لطفاً در مورد روش‌های پشتیبانی شبکه توسط این نرم‌افزار بیشتر توضیح دهید؟

    1. Zabbix به عنوان یکی از قدرتمندترین ابزارهای مانیتورینگ متن‌باز و رایگان، امکان پشتیبانی کامل از شبکه‌ها و زیرساخت‌های مرتبط را فراهم می‌کند. این نرم‌افزار با ویژگی‌ها و راهکارهای گسترده خود، از طریق نظارت متمرکز بر عملکرد شبکه و ارائه هشدارها، می‌تواند به بهبود کارایی و کاهش زمان خرابی (downtime) کمک کند. در ادامه روش‌های اصلی پشتیبانی شبکه توسط Zabbix توضیح داده شده است
      ۱. مانیتورینگ دستگاه‌های مختلف شبکه
      ۲. سیستم هشدار هوشمند
      ۳. مدیریت سلامت و قابلیت‌اطمینان شبکه (Network Health Monitoring)
      ۴. مانیتورینگ و پشتیبانی امنیت شبکه
      ۵. سفارشی‌سازی گزارش‌ها و داشبوردها

  8. مطالب مطرح شده بسیار کاربردی و مفید بود. به نظرم اگر ویدیوهای آموزشی بیشتری درباره بهترین ابزارهای مانیتورینگ شبکه بود، بیشتر می‌توانست کمک کند. آیا چنین ویدیوهایی دارید؟

    1. بله در حال حاضر هم ویدئو هایی با زبان اصلی در یوتیوب وجود دارد. در آپدیت های آینده مقاله ویدئو هم اضافه خواهد شد.

  9. این مقاله به خوبی اهمیت ابزارهای مانیتورینگ شبکه را توضیح داده است. نرم‌افزارهای معرفی شده همه قوی و کارآمد به نظر می‌رسند. آیا تجربه استفاده از دیگری ندارید؟

    1. نرم افزار های متعددی در حوزه مانیتورینگ شبکه وجود دارند. در این مقاله سعی شد که کاربردی ترین آنها نمایش داده شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *